گیاه شنبلیله چیست؟
شنبلیله گیاهی علفی و یکساله شناخته میشود. اندازهی این گیاه به ارتفاع ۱۰ تا ۵۰ سانتیمتر میرسد. برگهای سبز و کوچک با ساقه مستقیم و کاملاً خالی دارد و گلها در قاعده بغل برگها رشد می کنند و به شکل مثلث دارد .شنبلیله در بهار، یا حتی در اواخر زمستان در کشت می شود. از قدمت استفاده از شنبلیله فقط کافی است بگوییم که مصری ها در سال ۱۵۵۰ قبل از میلاد خصوصیات آن را در سندی (پاپیروس ابرس) توصیف کرد .
ارزش غذایی شنبلیله چیست؟
گیاه شنبلیله از ویتامینهای A،D ،E ،K،C گروه ویتامین B سرشار است. علاوه بر ویتامینهای ذکر شده ، شنبلیله منبع خوبی از مواد معدنی روی، منگنز و منیزیم ، مس، پتاسیم، کلسیم، آهن، سلنیوم، است.همه این ویژگی ها باعث می شود این گیاه مورد توجه قرار بگیرد. به غذاهایی که می توانند عملکرد متابولیسم انسان را بهبود بخشند.حتی ورزشکاران نیز می توانند از مصرف این گیاه بهره مند شوند، وجود مقادیر زیاد پروتئین باعث می شود شنبلیله تغذیه ای ایده آل برای قبل و بعد از یک تلاش بدنی، به ویژه برای کسانی که می خواهند توده عضلانی خود را افزایش دهند و آن را تقویت کنند، باشد.
خاستگاه گیاه شنبلیله کجاست؟
شنبلیله در منطقه شرق مدیترانه و جنوب آسیا یافت می شود و در کشور های ایتالیا، مصر، یونان ، هند، چین، پاکستان رشد می کند .شنبلیله از گیاهان بومی کشور ایران به شمار میآید. و در بیشتر نواحی ایران از جمله خراسان، سمنان و کاشان و آذربایجان و اصفهان و فارس میروید و به عنوان سبزی خوراکی کاشته شده و مصرف میگردد.
خواص شنبلیله چیست؟
1. کنترل قند خون
2. کنترل تب
3. افزایش اشتها
4. تقویت کبد و کلیه
5. اثرات ضد سرطان
6. تقویت سیستم قلبی
7. کنترل سرفه
عرق شنبلیله چه کاربردی برای کاهش خطر ابتلا دارد؟
1. به بیماریهای قلبی
گیاه شنبلیله سرشار از فیبر و آنتی اکسیدان است و می تواند کلسترول بد را در سلول های خونی کاهش دهد . زمانی این سطح کلسترول بد در خون کاهش یابد خطر لخته شدن خون کمتر خواهد شود.
2.درمان لاغری
ترکیباتی مانند فسفر و آهن در شنبلیله باعث تقویت لوزالمعده می شود . در نتیجه دستگاه گوارش تقویت می شود و فرایند هضم بهتر انجام می شود و اشتها افزایش پیدا می کند . هم چنین گیاه شنبلیله غنی از ساپونین است که باعث تحریک اشتها می شود.
3.کاهش قند خون
گیاه شوید خاصیت ضد دیابتی دارد، فیبر موجود در شنبلیله باعث کند شدن فرایند هضم و جذب کربوهیدرات ها می شود . درنتیجه باعث کاهش سطح قند خون می شود. هیدروکسی وجود دارد که باعث محرک ترشح انسولین است و باعث افزایش تعداد گیرنده های انسولین خواهد شود.
4. تسکین درد مفاصل
خواص ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی شنبلیله باعث کاهش درد مفاصل می شود. هم چنین وجود ترکیبی به نام دیوسگنین باعث تولید کورتیزون و دیگر کورتیکواستروئیدها می شود که به کاهش درد مفاصل کمک می کند .مواد مغذی در شنبلیله مانند فسفر، کلسیم و آهن باعث تقویت استخوان ها و مفاصل می شود .
5.تقویت پوست و مو
شنبلیله حاوی موادی به نام موسیلاژ است و باعث تحریک رشد مو می شود. این گیاه هم چنین باعث جلوگیری از سفیدی مو، از بین رفتن شوره سر، جلوگیری از عفونت پوست سر و ایجاد خارش و ترمیم موهای آسیب دیده و شکننده می شود.
6.عرق شنبلیله و درمان بی خوابی
شنبلیله نیز برای خواب خوب فوقالعاده است و اگر شب ها از بی خوابی رنج می کشید و در رختخواب خود می چرخید و به سختی استراحت می کنید ، شنبلیله کمک موثری برای یک خواب آرام است.
7. تنظیم سطح کلسترول
شنبلیله همچنین بر روی پانکراس عمل می کند و باعث تولید صفرا می شود. این اثر به تنظیم سطح کلسترول در خون کمک می کند.
عوارض جانبی مصرف عرق شنبلیله چیست؟
مصرف شنبلیله هیچ گونه عوارض خاصی به دنبال ندارد و برای همه افراد می تواند مفید واقع شود . شنبلیله هم مانند سایر گیاهان دارویی باید در دوز مناسب خود مصرف شود و اگر در استفاده از آن زیاده روی شود موجب
1.اسهال و سوء هاضمه می شود.
2.افرادی که به دیابت مبتلا هستند، بهتر است در مصرف آن احتیاط کنید و با پزشک خود مشورت داشته باشید .